Αδυνάτισμα

Συμπληρώματα διατροφής & απώλεια βάρους

Συμπληρώματα διατροφής, απώλεια βάρους, αδυνάτισμα

Η εποχή που ετοιμάζεστε να δημιουργήσετε τη σιλουέτα που επιθυμείτε για το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει.

Μια ισορροπημένη διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι αυτά που θα σας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε! Την προσπάθεια αυτή όμως έρχονται να ενισχύσουν και τα συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για απώλεια βάρους.

Η συμβολή των συμπληρωμάτων διατροφής στη μείωση του σωματικού βάρους

Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν μεγάλη ποικιλία συστατικών, καθιστώντας δύσκολη την απομόνωση των αποτελεσμάτων για κάθε συστατικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία μόνο για ένα από τα συστατικά του τελικού προϊόντος, αλλά να μην υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για συνδυασμούς με άλλα συστατικά. Επιπλέον, οι δοσολογίες και οι συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των συμπληρωμάτων και η σύνθεση των προϊόντων δεν περιγράφεται πλήρως σε δημοσιευμένες μελέτες.

Ποια συστατικά δείχνουν να βοηθούν στην απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους;

Πράσινο τσάι (Camellia Sinensis)

Το συναντάμε συχνά στη σύνθεση συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους με τη μορφή εκχυλίσματος. Τα δραστικά συστατικά του πράσινου τσαγιού τα οποία έχουν συνδεθεί με τη μείωση του σωματικού βάρους είναι η καφεΐνη και οι κατεχίνες (φλαβονοειδή). Το πράσινο τσάι θεωρείται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους μέσω της αύξησης της ενεργειακής δαπάνης, της οξείδωσης των λιπιδίων και της μείωσης της λιπογένεσης.

Καφεΐνη

Τη συναντάμε ως πρόσθετο συστατικό στα συμπληρώματα για απώλεια βάρους. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενισχύει τη διάθεση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη μέσω της θερμογένεσης και να ενισχύει τη λιπόλυση μέσω της αύξησης της επινεφρίνης.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated Linoleic Acid – CLA)

Πρόκειται για ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο ανευρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φαίνεται να αναστέλλει τη λιπογένεση και να αυξάνει την οξείδωση των λιπαρών οξέων.

Βιταμίνη D

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν συχνά ανεπάρκεια της βιταμίνης. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους φαίνεται να δεσμεύει την βιταμίνη D στα λιποκύτταρα μειώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα της και εμποδίζοντας την απελευθέρωση της στο αίμα.

Γλυκομαννάνη

Η γλυκομαννάνη (konjac glucomannan) είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά έως και 50 φορές το βάρος της σε νερό. Φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, να καθυστερεί τη γαστρική κένωση και να μειώνει την απορρόφηση του λίπους και των πρωτεϊνών.

Προβιοτικά

Σύμφωνα με μελέτες σε ζωικά μοντέλα, η εντερική μικροχλωρίδα φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα του ξενιστή να αποθηκεύει και να δαπανά ενέργεια. Έχει λοιπόν προταθεί, ότι η διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας μέσω των προβιοτικών (φιλικά βακτήρια) μπορεί να συμβάλλει θετικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τα στελέχη τα οποία μελετώνται ως προς αυτή την επίδραση είναι τα βακτήρια του γένους Lactobacillus και Bifidobacterium, ωστόσο ο αριθμός των κλινικών μελετών στον άνθρωπο είναι περιορισμένος.

L-Καρνιτίνη

Είναι παράγωγο δύο αμινοξέων, της λυσίνης και της μεθειονίνης. Προέρχεται από ζωικές τροφές, ωστόσο παράγεται και ενδογενώς στον ανθρώπινο οργανισμό. Η L-Καρνιτίνη μεταφέρει τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου στα μιτοχόνδρια των κυττάρων για παραγωγή ενέργειας και φαίνεται να βελτιώνει την αθλητική απόδοση και να μειώνει την κόπωση. Λόγω του ότι δρα ως συμπαράγοντας στη β-οξείδωση των λιπαρών οξέων, έχει προταθεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι το δραστικό συστατικό της καυτερής κόκκινης πιπεριάς. Φαίνεται να αυξάνει την τροφογενή θερμογένεση, την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους και να καταστέλλει την όρεξη.

* Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας, και φυσικά δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση